Piros Lábas válaszok

Engedd meg, hogy – a szervezők nevében – hadd reagáljak a szimon.hu-n megjelent „Nevesincs fesztivál” című írásodra. Szeretnénk elöljáróban hangsúlyozni, hogy jó dolognak tartjuk azt, hogy legyen egy online fórum, és azzal a céllal is egyetértünk, hogy szükség van a párbeszédre, véleménycserére és a (lehetőség szerint) építő vitára.

Írásodban azonban sajnálatos módon megfogalmaztál pár olyan állítást, amely a fesztivált és annak szervezőit kifejezetten rossz színben tüntetik fel. Nekünk semmilyen takargatnivalónk sincsen, ezért a legjobb védelem számunkra a nyilvánosság. Bízunk benne, hogy lehetővé teszed, hogy a válaszunk is megjelenjen ugyanott, ahol a Te cikked.

Nem vagyok újságíró, nem írok cikkeket, ez egy blog ahol posztolok, az hogy ily mértékben túlnőtte magát, az számomra is hihetetlen, de felelősséggel jár éppen ezért természetesen megosztom a válaszod, ezzel is jelezve, hogy magával a rendezvénnyel semmi problémám nincs, sőt!

 

Egy mondatban

A Piros Lábos Fesztivál politikamentes, kulturális-gasztronómiai fesztivál, mely a résztvevők számára ingyenes, önkéntesek ellentételezés nélküli munkájával szerveződik.

köhöm, nem jól tudom, hogy Zsolt mellett te is és Iván is – szintén szomszéd, Fő utcai lakos – indul a választáson?

A Piros Lábos Fesztivál célja

A célunk az (és ebben nagyon sokan egyetértünk, szerintem Te is, hogy Szigetmonostort és értékeit a tágabb környezetében ismertté tegyük. Tehát a rendezvény elsődleges célközönségét azok alkotják, aki még nem ismerik a települést. Ettől függetlenül természetesen minden helybelit is szívesen látunk.

A fesztiválnak semmilyen politikai célja vagy tartalma nincs, hiszen kulturális-gasztronómiai jellegű programokból áll. Nem lesz kampányműsor, kampányinterjú, kampányanyag-osztogatás, nem népszerűsít semmilyen helyi vagy országos politikai szereplőt, és erre kifejezetten figyelni is fogunk, mert a fesztivál időpontja – eredeti szándékainktól eltérő módon – éppen a kampányfinisre esik.

A faluházban Zsolt szájából az hangzott el, hogy ezt ő is szervezi, a programok közt szerepel a Klímapark projekt is, de még ezzel sem lenne baj, ha nem a választások előtti hétvégén lenne.

 

Az időpontválasztás

A fesztivál ötlete még májusban (egész pontosan 7-én, egy noszvaji tanulmányi kirándulás után) fogalmazódott meg, és a nyár elejétől kezdtük szervezni. Az egyik legelső dolog, amelyet rögzíteni kellett (még a név előtt; ez ugyanis csak ideiglenesen volt Nevesincs fesztivál), hogy pontosan mikor lenne érdemes tartani. Tekintettel arra, hogy a programok nagy része nem fedett helyen zajlana, ezért 2 lehetőségünk volt: (1) megszervezzük még idén, amikor még jó idő van, (2) elhalasztjuk pl. jövő májusra. Azért döntöttünk az első lehetőség mellett, mert még idén ki szerettük volna próbálni magunkat, hogy felmérjük, hogy egy ilyen rendezvénnyel mekkora közönséget tudunk a faluba vonzani.

Az önkormányzati választások dátuma július végén dőlt el, de akkor már a szervezés abban a szakaszban volt, hogy nem módosíthattuk az időpontot, mondjuk, 2 héttel későbbire. Elismerjük, hogy október negyedike az önkormányzati választások szempontjából kényes időpont, de – belátjuk, naivan – azt gondoltuk, hogy egy kulturális és sok helyi civil szervezet által támogatott fesztivál minden itt lakó érdeklődésére és megelégedésére szolgál majd.

Alig egy hónap múlva lesz, de tudomásom szerint a mai napig nincs meghirdetve – eltekintve a facebook oldaltól melyet 75 helyi lakos kedvel – és ha jól tudom akkor még a fellépőkkel sem szerződtetek le, sőt a szervekkel is úgy egyeztettek, hogy a várható közönségszámot viszitek arra szintre mellyel elkerülhető az általam említett procedúra… Holott, ahogy én hallom olyan fellépőt hoznátok akire nem hogy 2000 ember, de a fél Dunakanyar megmozdulna… kis ellentmondást érzek… Biztos hogy jól végig van ez gondolva?

 

A szervezőkről

A feladatokat eredetileg egy hétfős csapat kezdte szervezni. Ábécé sorrendben: Lengyel Mónika, Németh Tamara, Orbán Eszter, Sárfi Gabriella, Szikora Eszter, Várbíró Kinga -– Molnár Zsolt polgármester tudtával és egyetértésével. A szervezőcsapathoz folyamatosan csatlakoznak új önkéntesek, civil szervezetek és magánszemélyek egyaránt. Mindannyian lelkesedésből, ellenszolgáltatás nélkül végzik a munkát.

És miért nem csinálják úgy, hogy keressenek is rajta, azzal sem lenne semmi baj, sőt, ha lenne bevételük, akkor lenne idegenforgalmi adó és ipa…

 

Helyszín

Választásunk a szigetmonostori Fő utcára esett, mert ez az egyik legfalusiasabb jellegű területe településünknek, itt van együtt az épített örökség nagy része: a két templom, a plébánia, a „Szent Jánoska” és a régi parasztházak egy része. Lehetett volna a Rév utca is: az is nagyon szép, csak kevésbé falusias jellegű. A rendezvény konkrét helyszínei maga az utca, a plébánia, a parókia, a templomok és pár porta lesznek, melyeket tulajdonosaik a fesztivál idejére (ingyenesen) megnyitnak a közönség előtt. Ezeket a helyszíneket láthattad bejelölve a térképen. A parkolást nyilvánvalóan nem a Fő utcában szeretnénk megoldani.

A helyszín is teljesen jó, mondjuk ha már falusias akkor talán bevonnám a Dózsa-hegy sikátorait is, ugyanakkor az 1000 ember továbbra is legalább 250 autó (autónként 4 személlyel számolva ). És a színpadról nem is beszéltünk, melyen ha valóban húzó zenekar fog fellépni továbbra is finoman jelzem nem 1000 ember lesz és nem véletlenül vannak kitalálva a szabályok – gondolj csak bele a Nyugati téri sajnálatos eseményre néhány évvel ezelőtt…. Simán lehetnek négy-ötezren is ha olyan a fellépő, itt pedig rengeteg család van kisgyermekkel. Bátrak vagytok. Szerintem gondoljátok újra, adjatok magatoknak időt és legyen mégis csak tavasszal.

 

Pénzügyek

A fesztivál ingyenes, ezért a szervezők semmilyen anyagi ellenszolgáltatást nem kapnak. Bevételük a kitelepülő vendéglátósoknak lesz, tőlük kértünk helypénzt és pár tíz adag ételt a fesztiválon dolgozóknak; valamint a megjelenő árusoknak (elsősorban a fesztivál jellegéhez illeszkedő kézműves termékekre gondoltunk). Tőlük helypénzt nem kértünk, csak felajánlásokat a tombolához. A helypénzt az önkormányzat számlájára kell befizetni, a felhasználása ellenőrizhető, senki nem nyúlja le, és nem vesz belőle nyaralót, autót, plazmatévét vagy befektetési jegyet.

A szervezők és a támogató önkéntesek a munkájukért nem kérnek, és nem kapnak pénzt, így az nem jelent semmilyen költséget. Más költségek természetesen lesznek: pl. sátorbérlés, áramfogyasztás, fellépti díjak. Ez utóbbi teszi ki a költségvetés legnagyobb részét, ehhez kaptunk támogatást az önkormányzattól.

Az, hogy mennyi embert tudunk Szigetmonostorra csábítani, nagyban függ attól, hogy milyen programot sikerül összeállítani, és ehhez milyen fellépő gárdát sikerül megnyerni. Ha több pénzt tudunk szerezni, akkor több húzónevet lehet meghívni, ha kevesebbet, akkor kevesebbet (vagy senkit). A fesztivál szervezői ezért fordultak a képviselő-testülethez támogatásért. A beadványban részletes és pontos költségvetést adtak meg, és 2 millió forintot kértek (szigorú és egyértelmű felhasználási igazolás mellett). A képviselő-testület megszavazott 1 millió forintot azzal, hogy azt kizárólag a fellépők díjazására lehet fordítani (ebből kb. 3-4, műfajában országosan ismert fellépő gázsija jön ki). És hogy miért támogatták – ha nem is egyhangúan)? Valószínűleg azért, mert (1) egyetértenek a céljaival, (2) mert látták azt, hogy ezt nem csupán 2-3 ember szervezi, hanem a helyi civil szervezetek is jó szívvel mellé állnak.

 

Említed, hogy a horányi május elsejei rendezvényt 80 ezer forintból oldottátok meg. Ez példaértékű, de valószínűleg ennek az az oka, hogy azon a programon nem léptek fel országosan ismert szereplők. Persze tévedhetek, ez esetben, kérlek, oszd meg velünk a fellépők listáját.

Melyik az a rendezvény ahol országosan ismert szereplő lép fel és 1000 emberre rendezkednek be a szervezők??? A számlát az önkormányzat állja és oda is kell befizetni a helypénzt, most akkor kiszervezi ezt a fesztivált? Továbbra is felhívnám a figyelmed, országosan ismert szereplő fellépését nem szabadna így elbagatellizálni!

 

A fesztivál támogatottsága

A szervezők – pontosan tudva, hogy egy jó hangulatú fesztiválhoz az kell, hogy minél többen magukénak érezzék – sok (kb. 30) helyi civil szervezetet is megkerestek, támogatásukat kérve, melyet ők szívesen megadtak. Talán azért, mert (1) egyetértenek a célokkal, (2) és a szervezők a megfelelő tisztelettel keresték meg őket, (3) és úgy érezték, hogy ők is szeretnének részesei lenni a közös munkának – és remélhetőleg a közös sikernek.

Ki ne támogatna egy Piros Lábas fesztivált??? Én is támogatnám, ha nem kampányrendezvény lenne!

 

A várható létszám

Eredetileg 2000 fősre terveztük a rendezvényt, de csökkentettük a felére, így más jogszabályok érvényesek rá (pl. engedélyek helyett bejelentés is elegendő).

Azért csak óvatosan, mert tudomásom szerint ez nem ilyen egyszerű, ha te bejelented az országosan ismert fellépő nevét akkor a hatóság vélhetően tisztában lesz azzal, hogy itt 1000 vagy akár 5000 ember is lehet plusz a helyi lakosok és a horányiak…

 

Egyéb rendezési részletek

Felhívtad a figyelmet arra is, hogy egy ilyen horderejű rendezvény kapcsán több szervvel (pl. a katasztrófavédelemmel) is egyeztetni kell. Ez nem meglepetés számunkra, a megfelelő szervekkel és hatóságokkal már megkezdtük a tárgyalásokat. Azt is említed, hogy a NAV egy ilyen rendezvényen várhatóan megjelenik. Ezen sem csodálkozunk, miután ez a dolga, hogy ellenőrizzen. Akinek meg számlaadási kötelezettsége van, annak számlát kell adnia, a fesztiváltól teljesen függetlenül.

Ez így van, de ha szerveztek egy fesztivált a helyi kézműveseknek, iparművészeknek, kistermelőknek akkor azért segíthetnétek nekik abban, hogy számlaképesek legyenek. Ha viszont a fennemlített hobbisták – nem tudom mi a megfelelő gyűjtőszó – nem helyiek lesznek akkor nem tudom mennyire fogja ez Szigetmonostor hírnevét vinni….És ezzel egyáltalán nem azt akarom mondani hogy itt mindenki feketézik, hanem azt hogy lehet pont azok nem fognak tudni ott lenni akiknek kéne!

 

Zárszó

Valamelyik cikkedben (talán többen is) hangsúlyoztad az összefogás fontosságát, hogy milyen jó lenne, ha nem lennének betelepülő kontra őslakos, Monostor kontra Horány viszályok, és hogy inkább együtt kéne tenni valamit. Mélyen egyetértünk. Kérdezed, hogy miért van annyi ellenségeskedés, és miért nem fejlődünk sehova. Íme pár lehetséges ok: (1) sokan leegyszerűsítő általánosításokkal élnek, (2) gyorsak a vélemény- és ítéletalkotásban, de a meghallgatásra (tudod: szimón) és a mérlegelésre valahogy nem fecsérelik a drága idejüket, (3) és ha valaki végre csinál valamit, akkor igyekeznek gáncsolni.

Egyáltalán nem igyekszem gáncsolni a Piroslábas fesztivált, de itt van fentebb, te magad írtad le, szponzorálja a polgármester, és fizetni is a polgármesteri hivatal számlájára lehet. De ez már csak a kisebbik probléma és nem is tudom le merjem e írni a nagyobbat, mert biztos vagyok benne, hogy ezt is személyes támadásnak fogjátok venni holott nem az. Ezt a fesztivált így ebben a formában én nem merném megrendezni. Iszonyat veszélyeket rejt magában! Egy rendezvényszervező szakember a haját tépné! Gondolj már bele! Kisgyermekeitek vannak neked is, ott laktok az utcában, jön egy vihar vagy a tömegben meggyújtja valaki egy égő cigarettával a ruháját, megindul a tömeg, szerinted mi lesz ott???? Nem a fesztivállal van a baj! Hajrá, sőt ha elfogadnátok tőlem én is szívesen segítenék, akár szponzorok felhajtásában, akár szervezésben, de erre ennyi idő nem elég! A fentiek alapján pedig én úgy érzem, hogy ez nincs átgondolva… Nem támadok!!! Nem gáncsolok!!! Lehet, hogy nyersen fogalmazok, de a kritika jószándékú és építőjellegű, amellett, hogy a kampányrendezvényt továbbra is aggályosnak tartom.

 

Sajnáljuk, hogy a fenti cikked megjelentetése előtt nem kerestél meg senkit sem a szervezők, vagy akár az önkéntesek közül a kérdéseiddel, pedig szívesen álltak volna rendelkezésedre. Mivel valamelyik facebookos hozzászólásodban az Újszövetségből idéztél, hadd tegyük mi is ugyanezt: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.

A tájékoztatás nem az én kötelességem, hanem a szervezőké, illetve a közfeladatot ellátóké! Felhívnám a figyelmed arra az apró tényre – ha már szereted a tényeket –, hogy ez egy blog nem újság, és itt nem cikkek hanem posztok vannak! Hatalmas különbség!

Az idézet jó, mi több nagyon jó, bízom benne, hogy a mondandóm úgy érkezik meg hozzátok ahogy azt én szeretném és úgy fogjátok hallani ahogy azt én szeretném, és hasonló helyzetben, ha nem ismerném fel a rám leselkedő veszélyeket akkor majd ti is felhívjátok rá a figyelmem és ilyen vagy hasonló részletességgel írjátok le számomra aggályaitokat.

A szervezők nevében tisztelettel,

Ignácz Gergely

blog jelentése lásd wikipédia

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás