Tér, figyelő, rendszer

Annyi minden kavarog bennem a közgyűlés után, hogy nagyon nehezen szánom rá magam a posztolásra, ezért is kezdem egy viszonylag könnyebben emészthető témával.
Nos 5 munkanap alatt 2 cégtől kapott árajánlatot a hivatal, az egyik talán 3,5 a másik 4,2milliós árajánlat az 5 kamerára. Nekem a drágább ajánlat komolyabbnak tűnt mert abban fel volt tüntetve a teljes engedélyeztetés, és papírmunka felvállalása is, plusz a cég széles körben ismert, elég nagy referenciákat tudott felvonultatni. Ráadásul nem mindegy ki milyen felelősséget vállal az üzembe helyezésnél, a papírmunkákra, mert adódhatnak gondok az üzemeltetés költségét illetően… Lásd videón:


Teljes cikk itt érhető el

Aki már nézegette a kamerák árait tisztába van vele, mennyibe kerül egy kamera; már én is említettem hogy nem drága, akkor miért is kerül 4millióba 5 kamera? Azért mert amire már fel hívtam a figyelmet, nincs bedrótozva a falu ezért csak wifin lehet megoldani… Na hát az ilyen drága. Csak a wifinek ilyen fajta felhasználása számomra aggályos. Nekem volt ilyen wifis internet előfizetésem, hát eléggé instabil volt. Rossz időjárási viszonyok között akadozott az internetem. Na most egy internet oldal jön letöltődik és kész de online stream esetén a kamerával való videórögzítés folyamatosságának feltétele a folyamatos adatkapcsolat. Mert hogy a kamera nem rögzít, a rögzítést egy központi állomás végzi el, de ha az nem kapja a jelet akkor a kamera egy drága dísz… Nem ismerem a konkrét eszközöket, elképzelhető, hogy ezek minőségibb alkatrészek mint amit az én akkori szolgáltatóm használt, de én mindenesetre fenntartással kezelném.

Azonban tekintsünk el a technikai aggályaimtól. Az 5 kamera kiépítésének ténye, valóban nem biztos, hogy megoldja a közbiztonságot, hiszen tekintve a darabszámokra és az elhelyezkedésükre, ettől még az idei betörések mindegyike megvalósulhatott volna. Ebben teljesen igazat kell adjak Bencsik Zsókának. Zsákfaluként egy kamera a falu bejáratához azonban úgy vélem mindettől függetlenül indokolt lenne, melynek költsége jóval olcsóbb lehetne társadalmi egyeztetéssel. Ne kelljen már nagyberuházást végezni csak mert van egy kamera, csak van ott valakinek internetje, ha meg nincs akkor kössük be neki, vegyünk egy csúcsminőségű kamerát és tegyük ki, a számlához pedig járuljunk hozzá. Ez mondjuk max 250-300ezer forintos beruházás, és havi 10-12ezer forintos költség, melyek elenyészőek a jelenlegi kilátásokhoz képest. Ezzel persze még nem lesz jobb, de akkor valahogy ösztönözzük a polgárőrsegét. Nem mondom, hogy adjunk egy harmadik kocsira 1milliót amit most kértek, de ha kell harmadik kocsi 300000körül már nagyon jó Suzukikat lehet venni, amit olcsó fenntartani, és keveset eszik. A célnak úgy vélem megfelelne. Ideje lenne már venni CB rádiókat is, melyek nem is értem hogy miért nem lettek osztva például az árvíznél, hiszen darabja néhány ezer forint, de az információ áramlás értéke felbecsülhetetlen lett volna.
Vagy szervezzünk rá közmunkaprogramot. Ez sem új keletű, van rá precedens. Nem mondom, hogy emeljük át egy az egyben, de ha van 4milliónk 5kamerára, akkor gondolkozzunk egy kicsit tovább…. Ne ugorjunk bele ebbe is egy 5 napos pályázat után, aztán ahogy esik úgy puffan, lesz idén gondunk rendesen…

Hozzászólások

 1. Kiss Sándor szerint:

  Találtam egy jó céget, akik olcsón és biztos, hogy megbízhatóan, sőt engedéllyel és gyorsan is dolgoznak:
  http://index.hu/belfold/2014/03/05/zsigo_20_ezerert_tetetett_kamerat_sajat_plakatjaira/

  (csak viccnek szántam :)))))), de ki tudja ??? 🙂

 2. Polgárőrség szerint:

  Kedves hozzászóló!
  A tények kedvéért nem közgyűlésen volt, hanem képviselő testületi ülésen.
  Nem 5 nap alatt, hanem az elmúlt egy évben kb. 20szor átbeszélt és többször átgondolt kérdéskörrel állt szemben a testület és Ön is. (max. az info nem jutott el Önhöz)
  A kamera kérdése most is kútba esett, mert a Képviselő testületnek referenciára van szüksége még. Az, hogy mennyibe kerül 5 kamera kiépítése az nem egyszerű kérdés és nem kockás papíré csak. Azt fenn kell tartani, üzemeltetni és úgy beszerelni, hogy ne lehessen ellopni. Az 5 kamera egy kezdeti lépés és eddig két helyen is készültek volna jó felvételek a betörésekről, ha lettek volna.
  Valóban nem fog mindent megoldani, de kezdetnek és némi visszatartásnak mindenképp jó.
  A csak van vkinek internetje némi adatvédelmi problémát felvet, amibe nem hiszem, hogy az önkormányzat bele szeretne futni.
  Hogy mért is van nekünk két kocsink? Én csak egyről tudok, az is egy 10 éves Suzuki. A második kocsit nem magunknak, hanem körzeti megbízottunknak kértük, hogy a területen folyamatosan jelen lehessen.
  Cb rádiók kora lejárt, egyébként meg van URH rádiónk. És lettek osztva az árvíznél!!!!!!
  Szóval tisztelettel kérem, hogy aki ilyen jó infókkal van ellátva, az legyen kedves előtte egy kicsit jobban tájékozódni.
  Minden kérdésre szívesen válaszolunk.

  1. szimon szerint:

   Üdvözlöm körünkben, örülök hogy olvas!
   1: http://www.szigetmonostor.hu/images/dokumentumok/egyeb_dokumentumok/ajanlatkeres_terfigyelo.pdf
   aláírás február 11, határidő február 19! Ez szigorúan 5, jó indulattal is 7 munkanap a pályázatra! PONT!
   2: ön által is egy éve…. 4 éve kampány az ön beszéde is volt……….
   3 cb vagy URH, a technológia teljesen mindegy, hogy a kommunikáció milyen volt nem csak nekem nem kérdés. Az árvízi sikerről mikor az ország homokzsákjának 10%a nálunk fogyott el, a folyam kilométereket figyelembe véve nem hiszem hogy a szervezés sikere lett volna, inkább a helyi lakosoké, és akkor a Szentendrei szakasz szombati kapkodását nem is említem. Mindemellett felkérem, hogy a kritikáimat nem támadásnak hanem motivációnak vegye, mert teljes mértékben elismerem és fejet hajtok az előtt amit ön és csapata a faluért tett!!!!!! Lássa bevándorlós posztom: http://szimon.hu/?p=175
   4: összegyűltek, hogy milyen címen nekem mint itt lakosnak és szavazó polgárnak elnézést de lényegtelen, számomra a lényeg az eredmény….

   1. szimon szerint:

    Elnézést az ötödik ami lemaradt, a hozzászóló és a poszt írója két különböző személy. Én szoktam ott lenni!szimon = Pólyi Krisztián

 3. Kiss Sándor szerint:

  Hát kíváncsi leszek az eredményre, és a kivitelezésre is. Öcsémmel történt megbeszélés alapján elmondhatom, hogy egy nulláról kiépített rendszert ők kb 1-1,5 millióból építenék fel egy kamerával (vezetékes hálózat tárolóval együtt), ehhez ők vállalják a karbantartást is. Szerinte itt a vezetéknélküli hálózattal lehet csak gond, amihez átjátszók is szükségesek. Ez persze nem azt jelenti, hogy amit kapott az Önkormányzat az nem rossz, csak összehasonlítás képen írtam.

 4. Kiss Sándor szerint:

  Elküldtem a cikkedet az öcsémnek, aki biztonságtechnikai kérdésekkel foglalkozik, ha majd küld választ, akkor küldöm tovább.
  Egyébként a kamera jó ötlet, van egy visszatartó erő benne, a költségek szerintem meg nem nagyok. Egy apróság csak hozzá, a “belső” munkásokat persze ez nem riasztja el, csak azokat, akik máshol laknak és úgy jönnek be a falunkba 🙁