Kis helyi számmisztika

Szigetmonostor népessége

Évszám

1980

1990

2001

2011

2014

Lakosság

1343

1214

1561

2281

2515

2011-ben a 2281főből 60 év feletti(nyugdíjas) 462fő és szinte pont ugyanennyi gyermek azaz 460 kiskorú volt, melyből következik, hogy az aktív korúak (18-60év közöttiek) száma a faluban 1359. Ebből egyenesen következik, hogy statisztikailag minden 3 aktív korúnak van a faluban legalább 1 kiskorú gyermeke 🙂 azaz a kiskorúak aránya az aktív lakosság függvényében 33%!!! 

A falunak szakértelemben nincs hiánya, ugyanis végzettséget tekintve van 433 szakmunkás, 596 érettségizett és 357(!) egyetemet/főiskolát végzett!!! Ezek a számok a falu lakosságát figyelembe véve nagyon magasak! Ismerve az elmúlt évtizedek oktatási rendszerét, feltételezhető, hogy a lakosság aktív korú részének 26%-a diplomás, 43%-a érettségizett, de a maradék 31% sem érte be 8 általánossal, hanem legalább szakmája van. Pontosan ezek fényében siralmas népességünk gazdasági aktivitása. Alig 882 foglalkoztatott van de 588 inaktív kereső és 611 eltartott! A 921 háztartással és a 604 családdal számolva ez elég lehangoló. Nem csoda, hogy a vásárlóerő nulla felé konvergál. Viszont az biztató, hogy az eszünk meglenne a változáshoz, csak azt nem tudom, hogy ezt a mérhetetlen tudást és agyi kapacitást hogyan lehetne megmozgatni.

Ha már számmisztika… mai napig 451 ember olvasta a blogot – ez a falu felnőtt lakosságának a 25%a az aktívkorúaknak pedig a  33%a! 🙂 – , ebből 63% visszatérő olvasó, azaz 284-en rendszeresen olvassák a gondolataimat 🙂 Milyen jó lenne ha csak a 10%-a megosztaná velem a véleményét adott témákban 🙂

Ezúton is köszönöm a megtisztelő figyelmet!

Hozzászólások

 1. Valaki szerint:

  Akar indulni egyáltalán bevándorló a posztért? Indult valaha is bevándorló a posztért? Mert tudomásom szerint senki, és nem is mocorog senki, mondjuk most már késő is lenne valószínűleg mocorogni, mert jön a nyár.
  Egyébként meg csak egyet tudok mondani Barack Obama! Ennyi.
  Amúgy meg amennyire nem érdekel itt senkit semmi, kb akkora lesz a részvétel is szerintem, én legalábbis biztos nem megyek el harmadjára is Zsoltra szavazni, de másra meg mégúgy sem. A kopogtató cédulámat bedobom neked Krisz, aztán ha meggondolod magad, neked még adok egy ikszet

  1. Dunapart szerint:

   A legutóbbi választáson indultak beköltözők,de hogy-hogynem az utolsó pillanatban visszaléptek.Egyébként úgy tudom,Zsolt nem indul.

   1. Valaki szerint:

    Ez csak fideszes taktika!!! Tuti indul. Elterjeszt egy ilyen pletykát, hogy jó sokan induljanak mert azt tudja, hogy a népszerűsége a béka feneke alatt van és csak úgy nyerhet ha az ellene szavazok szavazatai szerteoszlanak! A 4-évvel ezelőtti ellenfelei közül Ligetvári sehol nincs, Debreczeni meg úgy lejáratta magát a hülyeségeivel, hogy ha annyi képviselő fog indulni mint anno, én azon is csodálkoznék ha képviselőnek bejutna. De most képviselőnek is ki fog indulni??? Aki reflektorfényben van arról van vélemény, aki nincs arról meg nem is lehet, de én például csak azért nem fogok szavazni valakire akiről semmit nem tudok, se véleményéről, se a terveiről, se a hozzáállásáról, hogy ne az legyen aki eddig volt. Akkor inkább maradjon a Zsóka, meg a Bea, meg a Gyógyszerész mert tőlük legalább tudom, hogy mit várhatok. Jó mondjuk a kampány még odébb van, de én soha nem adtam arra, ha valaki 4évig semmit nem csinált aztán meg oda áll ígérgetni, és nem tudni se a személyiségéről, se a hozzáállásáról semmit-illetve de mert ez nem hozzáállás szerintem.

    1. Valaki szerint:

     Egyébként ez azért is tuti hogy pletyka, mert a Zsolt nem hülye, a munkaerőpiacon kvázi semmit nem ér, nagyon nehéz elhelyezkedni, most született a gyereke. Polgiként közel félmillát keres úgy hogy nem kell megszakadjon és itt van a gyerek mellett.

 2. szimon szerint:

  egyébként brutális iramban nő a blog látogatottsága!!!Magam is teljesen meg vagyok lepődve!!! Az egyedi látogatók száma elérte az 538at!!!!! Ezt csak azt tudja értékelni aki marketingben otthon van. Ugyanakkor mérhetetlen felelősséget terhel a vállamra….

 3. Névtelen szerint:

  A 4 évvel ezelőtti Újságolót tényleg élmény volt olvasni. Írhatnál egy számvetést az ígéret és megvalósulás balanszról is így a finishez közelítve (remélhetőleg finishez)

  1. szimon szerint:

   Rendben én vállalok egy “statisztikát” – mert ez kvázi az – ha ön vállalja a nevét! Szerintem ez korrekt ajánlat 😉

   1. Névtelen szerint:

    Korrekt ajánlat? Szimon? 😀 akkor a nevem Dzsázmin 🙂

    1. szimon szerint:

     A szimon szójáték eredménye és a blognak a neve, az én nevem több helyen is szerepel! Hozzászólásban is és posztban is, sőt a Nonprofit Kft üzleti tervén is, ami szintén fent van a blogon. Tovább megyek, az Újságolóban is benne volt már a nevem mi több ott volt a Gyümölcsös pályázatom:) Ha mással nem azzal biztos találkozott. Tapasztalatból mondom tudják ki írja a blogot 🙂 A vendég posztok pedig mindig alá vannak írva.
     Gondolkodtam, hogy a posztjaim aláírjam névvel de miután Attila és a Zsóka is felhívta a figyelmem, hogy választási év van egyből elvetettem. Szimon ha akarna se tudna indulni, így még véletlenül sem lehet megszólni a ház elejét…

 4. Van szerint:

  Indulj te! Én rád szavaznék 🙂

  1. szimon szerint:

   óóóóóó anyám…. Csak most jövök rá miért olyan a facen Attila amilyen… 😀
   Kedves Attila, Nem célom indulni a választáson, ahhoz túl sokat tudok, hogy beleugorjak, ahhoz viszont keveset hogy a múltkori sztori szintjét Zsolthoz hasonlóan kezeljem. Egyébként ha indulnék sem hiszek az égess fel mindent magad előtt-ben. Az én politikai hitvallásom közelebb áll az Angol alkotmányos monarchiához vagy az Amerikai felvilágosodáshoz mint sem ehhez a Magyar abszolutizmushoz. A kocsmák tönkrementek, ha a tapasztalaton alapuló privát kultúrbloggert is betiltjátok lelketek rajta!

  2. szimon szerint:

   Szilárdot(a trafikost) kellene rávenni, hogy induljon, neki nagyon pörög mindig az agya a dolgokon 🙂

 5. Lőrincz Béláné szerint:

  Nagyon elszomoritott, de igérem én is gondolkodom egy ideig.
  A tablóról én választottam.Én John Byrne mellé teszem a voksom.
  Különben teljesen igaza van.
  Üdvözlettel Lőrinczné
  Én is kaptam a virusából azt hiszem.

  1. szimon szerint:

   Az idővonalam nézze meg, oda tettem fel egy faces programot, az elvileg segít.

 6. Lőrincz Béláné szerint:

  Tisztelt Szimon !
  (Hozzászólásom elejére irok egy kis számolási tévedést, mely az első mondatának második fele.A lakosság összetétele 1359 aktiv korú, kiskorú 460.Szerintem, három felnőttre jut egy kiskorú és nem forditva.Ezt csak mellesleg jegyeztem meg.)
  A fő mondanivalóm az lenne, hogy az őszi önkormányzati választásokig volna még annyi idő ( ha még eddig nem gondolkodtunk róla), hogy megfelelő embert a megfelelő helyre kellene jelölni.Tudom, hogy ezt ilyen kis helyen nagyon nehéz megvalósitani, de hátha!?
  Ez az előző 8 év nem jött be.Nem látok bele az államigazgatás útvesztőibe, nem tudom, hogy egy pogármesternek mekkora a mozgástere.De ha változtatni akarunk, akkor sokkal rámenősebb, ötletgazdagabb vezetőre van szüksége a falunak.Ez az amit nagyon nehéz megtalálni, aki vállalja is.Már most kellene keresgélni, rábeszélni.Kikérni az emberek véleményét.Na de ki tegye ezt?Szerintem, baráti beszélgetések keretében.Lehetne a nők között is keresgélni.Ők sokszor jobb stratégák.Sajnos nem tudok ajánlani személyt, én csak elméletben tudom mit kellene tenni.Nem nagyon ismerem az itt élőket.Talán nem kellene ragaszkodni az őslakosság köreihez.Egy “idegenből” jött sokszor jobban látja, tudja a teendőket.S talán az érdeke is , hogy itt a faluban jól, boldogan éljen még évtizedekig.
  Abban a reményben irom ezt a hozzászólást, hátha elindul egy párbeszéd, egy jóértelmű ötletelés.
  Köszönöm.

  1. szimon szerint:

   áááá, ezt jól kiszámoltam…. 😀 gyorsan beleszerkesztem…

  2. szimon szerint:

   Egyébként itt jórészt a vállal-on van a hangsúly sajnos… 🙁 Nincs baj a Zsolttal, sőt az ismert étlapról talán a legjobb választás, csak hát ez a falunak vajmi kevés egy kevésbé rosszabb a rosszabbnál, ahogy az elmúlt évek is mutatják. Egyiknek sincs valódi üzleti tapasztalata, amelyiknek meg igen az meg egocentrikus és senkivel nem tud együtt dolgozni, mindent egy kézben akar tudni, vagy tisztában van a saját korlátaival és hogy nem lehet egy fenékkel két lovat megülni. A testület nagyrészt nagyon aranyos jóindulatú emberekből áll, de az üzleti életben nem feltétlenül a jóindulat vezet előre. Aki belelát és üzleti érzéke is van és még alkalmas is lenne rá, az meg hülye lenne vállalni… A falu költségvetésének struktúrája kész időzített bomba(A 2012es az oldalon elérhető, a 2014es struktúrája hasonló, csak benne vannak az ismert elemek)Annyira tisztán látható önpusztító célkitűzések vannak benne hogy az már fáj.
   Van aki indentitás zavarban leledzik és szereplési kényszere van, ugyanakkor az általa birtokolt lehetőségekkel nem él a felelőssége tudatában sem. Arról nem is beszélve amennyi mocskot az emberre hajigálnak lásd Társadalomkritika poszt és a benne lévő hivatkozások ami csak a jéghegy csúcsa.
   Az ismert jelöltek frissítés gyanánt 4 évvel ezelőtti Újságolóból. Sok jót nem ígér:( Érdemes elolvasni az ígéreteket és hogy mi valósult meg annak ellenére, hogy mennyi mennyi pályázat és lehetőség volt. Ugyanakkor rajtuk kívül nem nagyon tudok senkiről aki alternatívát mutatna, gondolatokat osztana meg, tájékoztatna. Az elmúlt hónapokban az üléseken nem emlékszem egy ülésre sem amikor mindenki jelen lett volna végig a tagok közül. Nem mondom hogy 100%ig legyenek jelen, mert az embernek ugye kisgyermekei vannak, vagy le nem mondható tárgyalása, na de zumba meg foci és egyéb közhelyek ne legyen már akadály szerintem a megjelenésre. Na de más sem veszi a fáradtságot hogy megjelenjen!!! Fél év alatt két emberrel találkoztam aki eljöttek önszántukból, érdek nélkül 1 közgyűlésre és jelenvoltak egy részén-még csak nem is az egészén! Senkivel nem találkozom rendszeresen aki figyelemmel kísérné a falu dolgait!!! Anélkül meg hogy?Ezek fényében én már azt is hatalmas sikernek veszem hogy 451 ember olvasta ezt a blogot.Egyébként érdemes megkérdezni a “szomszédokat” is, hogy mit gondolnak rólunk, a falunkról, a testületről és a polgármesterről. Egy egy tárgyaláson mennyire vesznek minket-a falut- partnernek vagy egyáltalán komolyan. Mennyire és hogyan ismeri Szigetmonostort a szomszédos faluk, városok lakosai és vezetői. Lesújtó 🙁

   Én abban a reményben írom hónapok óta ezt az egész blogot, hogy elindul egy párbeszéd 🙂

   Egyébként nagyon régóta gondolkodom, hogy mi lenne a megoldás, és körvonalazódik bennem valami, de egyenlőre még gondolkodom rajta. Addig is gondolat ébresztőnek itt a face és az AMD managmentjének tablója:

  3. Dunapart szerint:

   Ebben a faluban csak őslakóst fognak polgármesternek választan,beköltözőt sohasem.